Categories
Tech

Een stap naar nieuwe elektronica: wetenschappers verbeteren de eigenschappen van kwantumstippen

Wetenschappers van de National University of Nuclear Research MEPhI hebben voor het eerst de toename van de intensiteit en snelheid van emissie van quantum dots aangetoond. De auteurs zijn van mening dat hun toekomstige werk een van de belangrijkste problemen bij het maken van een kwantumcomputer kan oplossen.

Quantum dots zijn laagdimensionale fluorescerende nanostructuren met grote toepassingsmogelijkheden op het gebied van de interactie tussen licht en materie. Ze zijn in staat om licht te absorberen over een groot bereik en het vervolgens uit te zenden over een klein bereik van lichtgolflengten, wat wordt bepaald door de grootte van het nanokristal. Dat wil zeggen, elke kwantumstip schijnt met een strikt gedefinieerde kleur. De eigenschappen van quantum dots maken ze bijna ideaal voor ultragevoelige meerkleurenregistratie van biologische objecten, maar ook voor medische diagnostiek.

Toepassingen van quantum dots variëren van verlichtingsarmaturen en zonnepanelen tot qubits voor quantum computing. Ze zijn superieur aan traditionele luminoforen wat betreft fotostabiliteit en helderheid. Quantum dot-displays kunnen een veel hogere helderheid en contrast bieden terwijl ze minder stroom verbruiken dan andere technologieën.

Onderzoekers van het Nano-Bioengineering Laboratory (LNBE) van het Biomedical Physical Engineering Institute, NRNU MEPhI, hebben voor het eerst de toename van zowel de intensiteit als de spontane emissiesnelheid van halfgeleider-kwantumdots in op silicium gebaseerde fotonische structuren aangetoond. poreus.

De verkregen resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift Optics Express, vertegenwoordigen een nieuwe benadering om de spontane emissie van luminescentie te beheersen door de lokale elektromagnetische omgeving van luminoforen in een poreuze matrix te veranderen, wat de deur opent naar nieuwe toepassingen in biosensoren, opto-elektronica, cryptografie en kwantumcomputers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *