Categories
Economie

IMF bevestigt ontmoeting met Ecuadoraanse politici door artikel IV en economisch programma

Gerry Rice, directeur van de afdeling Communicatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), bevestigde dat de multilaterale organisatie bijeenkomsten heeft gehouden met politieke leiders van verschillende partijen in Ecuador in het kader van het normale toezicht dat door die organisatie wordt uitgeoefend, in het kader van artikel IV en ook in andere dialogen over economische programma’s. Bovendien merkte hij op dat Ecuador volgende maand een nieuwe lening zou kunnen aanvragen binnen het Rapid Financing Instrument (IFR) van $ 250 miljoen.

De verklaringen van de IMF-woordvoerder werden gegeven tijdens een virtuele persconferentie waarin hij sprak over de economische situatie van verschillende lidstaten die getroffen zijn door de COVID-19-pandemie, waaronder Afrikaanse, Aziatische, Europese en Latijns-Amerikaanse staten. .

Het overleg over Ecuador vond plaats bij Rice nadat het Bloomberg-portaal gisteren publiceerde dat het technische team van het IMF een ontmoeting had gehad met vertegenwoordigers van CREO en de Sociaal-Christelijke Partij. Het nieuws werd herhaald in netwerken, waarbij sommige critici deze bijeenkomsten in twijfel trokken. Hij bevestigde dat de organisatie gewoonlijk een reeks sociale actoren ontmoet, waaronder politieke leiders, vakbonden, academici, onder anderen, om informatie te verzamelen over de economische situatie en zo de analyse te verrijken. “Het is wat we in alle landen doen, het is iets dat in Ecuador wordt geproduceerd. Er valt niet meer of minder te begrijpen”, zei hij.

Rice merkte ook op dat het IMF Ecuador $ 643 miljoen aan onmiddellijke en onvoorwaardelijke steun heeft gegeven om het land te helpen de gezondheidscrisis het hoofd te bieden en dat hoewel de regering zou kunnen vragen om de nieuwe snelle financiering van $ 250 miljoen, zij geen interesse heeft getoond om het een financieringsovereenkomst voor de langere termijn, gebaseerd op een economisch programma. Dit vervangt degene die in maart 2019 is overeengekomen en die is geannuleerd vanwege veranderingen in de economische omstandigheden. Het idee van dit nieuwe programma zal zijn om de economische prestaties te verbeteren en de fundamenten van dollarisering te versterken, wat heeft bijgedragen aan economische stabiliteit en dat wordt gewaardeerd door de bevolking, verzekerde hij.

Categories
Economie

Hoe een epidemie in Haïti de Verenigde Staten hielp een macht te worden

Het was een epidemie waarvan de effecten de geopolitiek in de wereld eeuwenlang veranderden.

Aan het einde van 1801 stuurde Napoleon Bonaparte een van de grootste flottieljes die tot dan toe door de Franse marine waren ingezet naar Haïti en zijn troepen bezweken uiteindelijk aan een mug.

Tienduizenden Franse soldaten stierven in de grootste gele koortsepidemie in het Caribisch gebied in 300 jaar.

Aldus liepen de plannen van Bonaparte voor West-Indië, waarin Haïti een middelpunt was, schipbreuk.

Het falen ervan schiep de voorwaarden voor de consolidatie van een welvarende maar nog jonge natie: de Verenigde Staten, wiens opkomst het internationale spel voor de komende eeuwen zou veranderen.

Een suiker- en koffie-imperium

Na zich in het begin van de zeventiende eeuw informeel gevestigd te hebben in het westelijke deel van Hispaniola – zoals het gebied dat nu bezet was door de Dominicaanse Republiek en Haïti -, slaagde Frankrijk erin de Spaanse kroon over te halen om er in 1697 formeel een derde van het eiland aan af te staan. met de ondertekening van het Verdrag van Rijswijk.

Het werd toen gedoopt als Saint Domingue en werd al snel het meest welvarende bezit van Frankrijk in de hele Nieuwe Wereld dankzij de productie van suiker en koffie, waarvan het de belangrijkste exporteur naar Europa was, en, in mindere mate, van cacao en indigo. .

Categories
Economie

De G20 heeft nog niet besloten of de verlenging van het moratorium voor de schulden van arme landen wordt verlengd

De ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20-landen hielden zaterdag een bijeenkomst waar ze aankondigden dat ze zich binnenkort zouden uitspreken over de verlenging van het moratorium op de schulden van arme landen.

Geconfronteerd met oproepen van ngo’s en de Wereldbank om het in april overeengekomen moratorium te verlengen tot 2021, zeiden de vertegenwoordigers van de 20 meest geïndustrialiseerde landen ter wereld in hun slotverklaring dat ze “een verlenging” van de maatregel in de komende maanden zouden overwegen. gebaseerd op “de evolutie van de pandemie”.

Ze zullen na ontvangst tussen nu en oktober – de datum van hun volgende vergadering – “de resultaten uitspreken van een rapport van het IMF en de Wereldbank over de liquiditeitsbehoeften van de in aanmerking komende landen”, voegde de tekst eraan toe.

De Franse minister van Economie en Financiën, Bruno Le Maire, verzekerde aan het einde van de bijeenkomst dat de G20 “op weg was om een ​​akkoord te bereiken” over de verlenging van het moratorium, en drong aan op een besluit “zo snel mogelijk”.

“Hoewel de vooruitzichten zeer onvoorspelbaar blijven (…), verwachten we dat de wereldwijde economische bedrijvigheid zich zal herstellen met de geleidelijke heropening van onze economieën en dankzij de impact van het beleid dat is vastgesteld (om deze te ondersteunen)”, zeiden de ministers in hun verklaring.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde dat de wereldeconomie, ondanks enkele tekenen van herstel, nog steeds met tegenwind kampt, vooral in het licht van de mogelijkheid van een tweede golf van de pandemie.

“We zijn nog niet veilig”, waarschuwde algemeen directeur Kristalina Georgieva in een bericht aan de ministers van Financiën van de G20, waarin ze benadrukte dat de pandemie de armoede en ongelijkheid zou kunnen vergroten.

Het IMF kondigde in juni aan dat het dit jaar een daling van het mondiale BBP met 4,9% verwachtte als gevolg van een meer dan verwachte inkrimping van de activiteiten tijdens periodes van lockdown.

De 11 biljoen dollar (9,6 biljoen euro) die de G20-regeringen hebben uitgegeven aan hulp aan bedrijven en gezinnen hebben het mogelijk gemaakt om een ​​nog grotere crisis te voorkomen, maar ‘deze vangnetten moeten worden gehandhaafd (…), en in sommige gevallen uitgebreid “, aldus Georgieva.

Categories
Economie

Hoe weet u hoeveel het onbetaalbare waard is?

In 211 voor Christus voerden Rome en Carthago een lange oorlog die vorm zou geven aan de oude Middellandse Zee.

De Noord-Afrikaanse generaal Aníbal Barca had de Romeinse legioenen met gemak verslagen. Toen de Romeinen zich hergroepeerden en begonnen te vechten, besloot Hannibal een gewaagd plan te lanceren: niemand minder dan Rome zelf aanvallen.

Hoewel hij weinig kans had om de verdediging van de stad te overwinnen, verwachtte hij dat de Romeinen in paniek zouden raken en hun legers zouden terugtrekken.

Hij sloeg zijn kamp op aan de oevers van de Anio, 5 kilometer van de stad, maar Rome liet hem al snel op een even gewaagde manier als zijn plan begrijpen dat hij zijn strategie had ontdekt.

Hij zorgde ervoor dat de Carthaagse generaal erachter kwam dat het land waarop hij zijn tenten had opgeslagen op een openbare veiling tegen een redelijke prijs aan de stad was verkocht.

Als de heersers van Rome bereid waren te betalen wat het land waard was dat Hannibals leger waard was, was dat omdat ze niet bang waren dat het daar lang zou blijven. En zo was het: kort daarna trok Hannibal zich terug.

Het is misschien de enige keer dat een veiling is gebruikt als wapen om het moreel van de vijand aan te vallen, maar het is niet de eerste geregistreerde veiling.

300 jaar eerder beschreef de Griekse historicus en geograaf Herodotus van Halicarnassus bijvoorbeeld dat mannen op zoek waren naar de aantrekkelijkste vrouwen in Babylon.

‘Rijke mannen die echtgenotes wilden, zouden bieden voor de mooiste meisjes, terwijl de nederigsten, die niet veel schoonheid in een vrouw gebruikten, werden betaald om de lelijke te houden.’

Problematisch, ja, maar ingenieus. Die veiling was een gemeenschapsaangelegenheid waarbij het geld van de hoogste bieders werd gebruikt om de armste mannen te compenseren.